the flattening effect

Tel Aviv is preserved as the White City, a city of modern cubes. In its bid for world heritage status, the authors describe the city as a result of the intersection of modern planning and architecture. Certainly a simplification, the description actually goes too far in combining its planning and architecture. Actually, as it has been argued since, the architecture came from a modernist school of thought that supported open, fluid space in which were placed building objects, while the planning was based on early twentieth century garden city concepts, which by 1927, when the plan was adopted, were no longer avant garde.

Basically, Geddes made a denser plan with smaller lots than was in vogue. He also based the major roads in his plan on the existing roads, and then organized the infill. Functional zoning unconsidered, he was planning a garden suburb whose only real zoning category was residential, with some space for residentially based commerce.

Within a restrictive plan and lot division, architects may have envisioned a sea of white cubes. Or, they simply built out their buildings to the maximum size after the setback regulations that governed all sides of each plot.

Source: Tel Aviv City Archive

What it produced was a new kind of street in Palestine, one that held a depth of open space on either side. According to Nicky Davidov, the simplicity of the building design drew emphasis away from each building, allowing the street edge to function as a whole, while still creating a somewhat fluid space through the presence of the gaps in each lot. The buildings acted as volumes that filled out the street space.

Since then, the building volume has flattened into a continuous edge along the street. Growing vegetation obfuscates the side and back lots, and in some cases the front facades as well.  New additions to the sides of buildings in commercial areas fill in the side lot gaps at the ground level, creating a continuous edge along commercial streets. Balconies have been filled in with plastic shades, disconnecting the inhabitants from the street, and further flattening the facades.

But it is not only additions and alterations that have affected the streetscape. The buildings themselves were primed to support that shift. The buildings, though described as white cubes, were built with emphasis placed on the front façade, both in geometry and surface treatment. So as the side lots began to fill, the already secondary building faces disappeared altogether.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s